İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, kara deliklerin oluşumunun genel görelilik teorisinin öngörüsü olduğuna ilişkin keşfinden ötürü Nobel ödülünü kazandı.
University College London’dan mezun olan Penrose, bu sene ödülü Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve ABD’li gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırıldı.
Reinhard Genzel ve Andrea Ghez üzerinde beraber çalıştıkları ve kara delikle ilgili bir teorileri sayesinde ödülü alırken, Roger Penrose da bundan 56 yıl öncesine uzanan kara delik çalışmasıyla ödüle layık görüldü.
Roger Penrose, Oxford Üniversitesi Matematik Enstitüsü’nde Fahri Profesör ve aynı zamanda Wadham Koleji’nde Fahri Akademi üyesidir.
Nobel komitesi “Evrenin en ilgi çekici olaylarından biri” olarak tanımladıkları kara deliğin keşfi için 3 bilim insanını tebrik etti.
Penrose, Albert Einstein‘ın 1915’te ortaya çıkardığı genel görecelik teorisini çalışan çok sayıda fizikçi gibi 1960’larda tekillik sorununu araştırıyordu. 1950’li yıllardaki algı, Einstein’ın teorisinin genel olarak başarılı olduğu, ancak birtakım tahminlerinin olasılık dışı ve test edilemez olduğuna yönelikti. Penrose, kara deliklerin fiziksel bir gerçeklik olması gerektiğini göstererek, Einstein’ın genel görelilik teorisini kanıtladı.
2019 yılında ise bir kara deliğin ilk defa fotoğrafı çekildi. Einstein ve Penrose’un tartışılan teorilerinin ilk defa görsel bir kanıtı ortaya çıkmış oldu.
89 yaşındaki Penrose, Nobel Fizik Ödülü’nü almaktan ötürü büyük bir onur duyduğunu ve çok sevindiğini belirtti.